Os dólmenes son construcións do Neolítico formadas por grandes laxas de pedra. En Galicia, coa abundancia de rocas de granito, os dólmenes adquiren unha dimensión especial e sorprenden pola súa audacia construtiva.
Dolmen de dombate :
O Dolmen de Dombate, cun túmulo de 24 m de diámetro, ten uns 6.000 anos de antigüidade.
Dolmen de axeitos:
O Dolmen de Axeitos ten forma poligonal, composto por oito ortostatos de case 2 metros que rodean o conxunto. A cuberta adquire unhas dimensións de 4,5 x 3,5 metros. É difícil saber con precisión a datación deste dolmen, xa que se descoñece calquera posible hallázgo no seu interior.
Dolmen de fornos dous mouros:
Está formado por unha laxa horizontal sostida por outras sete, Situado na Serra do Bocelo.
É unha estrutura megalítica con cámara poligonal formada por unha lousa horizontal sostida por sete piares (ortostatos). A lousa dá cuberta aparece fracturada pola súa parte setentrional.
A cámara consta dun corredor de acceso de dous tramos e representacións pictóricas non seu interior, nas que destacan motivos en zig-zag en cores vermella e negra dispostas sobre fondo branco.
No 2009 foi restaurado.
Dolmen Pedra da arca:
O dolmen Pedra dá Arca é un dos máis grandes de Galicia, aproximadamente entre 3.500 e o 2.700 a.C. Consérvanse restos da mámoa, é dicir, a terra que cubría ao dolmen, na que se aprecian os restos dunha coraza de pedra.
O dolmen componse dunha cámara poligonal, formada por sete ortostratos, e un corredor, orientado ao leste e apenas visible.
A pedra da cuberta está partida á metade, ten unha lonxitude de 4 metros por un ancho de 1,80 e 70 centímetros de grosor, co que nos podemos imaxinar as dimensións da devandita pedra e do megalito.
O dolmen componse dunha cámara poligonal, formada por sete ortostratos, e un corredor, orientado ao leste e apenas visible.
A pedra da cuberta está partida á metade, ten unha lonxitude de 4 metros por un ancho de 1,80 e 70 centímetros de grosor, co que nos podemos imaxinar as dimensións da devandita pedra e do megalito.
Ningún comentario:
Publicar un comentario